-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření70 min
-
Porce6
-
Celkový čas90 min
Guláš je v našich krajích velmi oblíbená kulinářská záležitost a určitě vás nijak nepřekvapí, že existují i jiné druhy než ten klasický hovězí. Pusťte uzdu své fantazii a vyzkoušejte tento výborný vepřový guláš se žampiony a slaninou.
Vepřový guláš se žampiony je v podstatě klasický vepřový guláš, kdy restuji cibuli na slanině a po orestování masa přidávám žampiony. Doporučuji tento gulášek s karlovarskými knedlíky, houskovými knedlíky nebo klasicky s těstovinami či čerstvým chlebem.
Suroviny na vepřový guláš se žampiony
- 600 g vepřového masa
- 4 cibule
- 150 g uzené slaniny
- 2-3 lžíce oleje
- 250 g žampionů
- mletá červená paprika
- uzená paprika
- 2 chilli papričky
- lžička celého kmínu
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 4 stroužky česneku
- vývar/voda
- majoránka
- rozmarýn
Postup přípravy vepřového guláše se žampiony
- Nejprve si samozřejmě očistěte a nakrájejte vepřové maso na středně velké kousky, cibuli a slaninu na kostičky. Žampiony oloupejte a nakrájejte je na tlustější plátky nebo kostky.
- Do většího hrnce dejte olej, slaninu a cibuli, restujte dokud základ nezezlátne. Jakmile je cibulka zlatohnědá, přidejte maso a restujte ho, maso bude pouštět šťávu, kterou potřebujete vyvařit. Během restování maso osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem. Restujte ho také dozlatova.
- Ke konci restování masa přidejte žampiony a nechte je zatáhnout. Poté přidejte mletou papriku (1-2 lžíce), lžičku celého kmínu a česnek. Vše za stálého míchání nechte půl minutky rozvonět a poté zalijte horkým vývarem nebo vodou tak, aby maso bylo ponořené.
- Přidejte bobkové listy, nové koření, celý pepř a 2-3 lžíce sušeného rozmarýnu, který dodá guláši výbornou chuť. Kdo chce přidává chilli papričky (čerstvé, sušené nebo obojí). Vše nyní pod pokličkou duste 1 hodinu.
- Jakmile je maso měkké, můžete guláš zahustit buďto chlebem, nastrouhanou bramborou nebo trochou mouky rozmíchanou v trošce studené vody.
- Jakmile guláš zahustíte, nechte ho 10 minutek odklopený provařit a mezitím guláš dochuťte solí a ke konci přidejte 1-2 lžíce rozemnuté majoránky.
- Jakmile guláš dosáhne vámi požadovanou chuť i konzistenci, můžete jej servírovat, tak jak máte rádi.
Chutnal vám žampionový guláš s masem? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Vepřový guláš se žampiony
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews